Australia and New Zealand Child Death Review and Prevention Group

Queensland **Family & Child** Commission

Conference 23 May 2023

Agenda

Conference | 23 May 2023 | 10.00am - 3:45pm | Webinar

This conference offers a professional development opportunity for professionals working in child death prevention, registration, review and research. Leaders in their fields will facilitate discussions about how data and death classifications can be better used to deepen our understanding of risk factors around child death and strengthen prevention strategies.

Time AEST	Presentation	Presenter/s		
Welcome and overview				
10.00-10.20	Acknowledgement of Country Welcome and introduction	Mr Luke Twyford Principal Commissioner Queensland Family and Child Commission		
10:20-10:30	Questions/discussion (10 mins)			
Session 1: Data linkage and knowledge sharing to deepen our understanding of child deaths This session showcases projects where agencies have shared knowledge, information and linked data to support case analyses and improve understanding of the causes and risk factors in child deaths.				
10:30–10:50	Understanding paediatric deaths from sepsis: the value of linked data and interprofessional partnerships (20 mins)	Dr Rebecca Shipstone Queensland Family and Child Commission Dr Paula Lister Queensland Paediatric Sepsis Program Children's Health Queensland		
10:50-11:10	Linking First Nations suicide mortality rates with community cultural connectedness data: Examining protective influences to guide suicide prevention (20 mins)	Ms Mandy Gibson Australian Institute for Suicide Research and Prevention Griffith University Queensland		
15 min break				
11:25–11:45	Insights from linked injury data to improve understanding and prevention of child deaths (20 mins)	Professor Kirsten Vallmuur Australian Centre for Health Services Innovation, Queensland University of Technology Jamieson Trauma Institute		
11:45–12:15	Observations and insights on the Queensland child death review model (20 mins)	Dr Andrea Josipovic Queensland Child Death Review Board Secretariat Queensland Family and Child Commission		
12:15–12:30	Session – Questions/discussion (20 mins)	Session presenters		

12:30-13:30 - Lunch break



Time AEST | Presentation | Presenter/s

Session 2: Classification of sudden infant deaths

This session explores how classification algorithms can help to better identify unsafe sleep factors and suffocation in infants. It explores the importance of understanding airway protection in safer sleep messaging and product safety regulation.

13:30–13:50	Classification and identification of accidental suffocation – US SUID case registry (20 mins)	Dr Sharyn Parks Brown National Centers for Disease Control and Prevention (United States) (Pre-recorded)
13:50–14:05	Easier to Breathe – Safer to Sleep: Understanding airway protection mechanisms builds trust in safer sleep messages (20 mins)	Dr Julie McEniery and Dr Diane Cruice Queensland Paediatric Quality Council
14:05–14:25	Safe sleep environment through product safety and regulation of infant products (20 mins)	Dr Ruth Barker Queensland Injury Surveillance Unit Ms Susan Teerds Kidsafe Queensland
14:25–14:40	Session – Questions/discussion (15 mins)	Session presenters

10 min break

Session 3: Child death classification—Issues for the future of analysis and reporting

This session is for professionals and researchers working in child death classification. It provides essential information to support decision-makers planning the transition from the International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems version 10 (ICD-10) and the implementation of classification system ICD-11 with a focus on those changes, implementation plans being developed here in Australia and some specific changes currently under discussion with the international community and WHO on Sudden Unexplained Deaths of Infants (SUDI). It also identifies impacts of the revised population estimates from the 2021 Census, particularly for First Nations populations.

14:50–15:10	ICD-11 – A new platform for mortality data and future child death review work (20 mins)	Mr James Eynstone-Hinkins and Ms Lauren Moran Australian Bureau of Statistics		
15:10–15:30	Impact of new 2021 Census based Aboriginal and Torres Strait Islander population estimates on monitoring in Queensland (20 mins)	Ms Roslyn Gittins and Mr Edwin Lee Queensland Government Statistician's Office		
15:30–15:45	Session – Questions/discussion (15 mins)	Session presenters		
15:45	Wrap up	Jaime Blackburn		